Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Maiden’s Blush’, hvitrose

Rosa ‘Maiden’s Blush’

Synonyme navn er Rosa x alba ‘Maiden’s Blush’, Rosa x alba ‘Incarnata’ og i Frankike «Cuisse de Nymphe» (som betyr rødmende jomfrulår). Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnene alba betyr hvit og incarnata som betyr kjøttfarget. Navnet ‘Maiden’s Blush’ betyr egentlig rødmende jomfru.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Maiden’s Blush’ har et ukjent opphav, men sorten har eksistert siden 1400-tallet. I Norge er den kjent siden 1700-tallet. I slekten Rosa tilhører sorten Alba-gruppen (hvitrosegruppen).

150-250 cm høy engangsblomstrende buskrose med overhengende greiner, grågrønt bladverk og lysrosa, middels store, tettfylte blomster med sterk duft, i juli-august. Nøysom plante for kjølige strøk. Klimasone: H6-7.

  • Rosa 'Maiden's Blush', hvitrose

Plantebeskrivelse

150-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, overhengende vekst og forholdsvis svake greiner med spredte, krumme torner av ulik størrelse. Ulikefinnete, blad oftest med 5-7, grågrønne, eggformete småblad som er 2,5-4 cm lange og sagtannete. Lysrosa, middels store, tettfylte blomster med sterk duft. Blomstringen varer ca. 5 uker fra juni til august.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Maiden’s Blush’ er en nøysom plante som greier seg godt i kjølige strøk, og som vokser bra både i sandjord, litt sur jord og på fuktig vokseplass. Den tåler også en del skygge på vokseplassen. Blomstene kan bli stygge i perioder med regn.

‘Rosa ‘Maiden’s Blush’ kan plantes til klimasone H6-7.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter. ‘Maiden’s Blush’ har relativt veike greiner, slik at det bør bindes opp ved en vegg, pergola eller annen støtte, eller plasseres slik at greinene kan henge utover en skråning, mur eller lignende, for å komme til sin rett. Sorten brukes også til fri hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk. Blomstene er en god snttblomst.

Sorten hører også med til gruppen prestegårdsroser, som er en gruppe eldre sommerblomstrende buskroser fra 1800-tallet eller tidligere.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Maiden’s Blush’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.