Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gyllenrose (Kinagullrose)

Rosa xanthina (hugonis)

Et synonymt navn er Rosa ‘Hugonis’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnet hugonis er etter en australsk misjonær, mens xanthina betyr gulaktig. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, som alle er roser som er kjent fra før 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa hugonis finnes viltvoksende i Kina og Korea. Gyllerose ble funnet i Vest-Kina av misjonæren Hugh Scanlon i 1899. Her vokser den på steinrike, nokså tørre steder.

200-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, overhengende, tornete greiner, mørkegrønne blad og små, enkle, gule blomster uten duft. God gul høstfarge. Klimasone: H4.

  • Rosa hugonis (Kinagullrose) Foto: Rosen Tantau

Plantebeskrivelse

200-250 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med overhengende greiner. Unge brune kvister, som etter hvert blir gråbrune. Greinene har rette eller svakt krumme, flattrykte torner. Ulikefinnete, mørkegrønne blad som består av 7-13, omvendt eggformete, sagtannete småblad, med håret underside. Gul høstfarge. Ørebladene er smale og kjertelhårete.

Små, enkle, gule blomster uten duft. Blomstene sitter enkeltvis, sjelden parvis. Blomstringen varer i 2 uker fra midt i juni. Brune til svartrøde, runde eller bredt elliptiske, 1-1,5 cm lange nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Kinagullrose regnes som lite kravfull.

Rosa xanthina tilrås plantet til klimasone H4

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Prydverdier med kinagullrose er blomstene, bladverket som minner om bregner, høstfargen og fruktene. Busken er en viktig parkrose, men den blir ikke så gammel. Planteavstand: 2-3 m i gruppe.

Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, som alle er roser som er kjent fra før 1867.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa xanthina.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Kinagullrose bør ikke beskjæres så mye.

Formering

Gyllenrose vokser best på egne røtter.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss