Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mandarinrose

Rosa moyesii

Mandarinrosen blir kalt «villrosenes dronning». Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet moyesii er etter kinamisjonær James Moyes. Sorten hører med til gruppen historiske roser.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa moyesii finnes viltvoksende i vestlige deler av Kina, nærmere bestemt i provinsene Sichuan og Yunnan. Den ble første gang beskrevet i 1894, men ble først kjent etter at botanikeren Ernest Henry Wilson (1876-1930) gjenoppdaget den i 1899. Han oppkalte planten etter kinamisjonæren James Moyes, som han hadde bodd hos.

300-350 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, overhengende vekst, kraftige, brunrøde greiner, sirlig bladverk, blodrøde, enkle, middels store blomster og røde, flaskeformete frukter. Klimasone: H6.

  • Rosa moyesii (Mandarinrose)

Plantebeskrivelse

300-350 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med åpen, overhengende vekst og kraftige, brunrøde greiner. Langs greinene på vegetative skudd sitter spredte, kraftige, rette torner med bred grunn. Ulikefinnete blad med 7-13 småblader, som er 1-4 cm lange, bredt elliptiske til eggformet, tilspisset og enkelt sagtannet. Bladoversiden er mørkegrønn, mens undersiden er blålig grønn. Gule høstfarger.

Blodrøde, enkle, middels store blomster med gule pollenblad, og svak duft. Blomstene sitter 1-2 sammen. Blomstringen varer 2-3 uker, fra siste halvdel av juni til midt i juli. Røde, flaskeformete, hengende, 4-6 cm lange nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Mandarinrose -har blomster som tåler mye regn- uten å ta skade.

Rosa moyesii Tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Mandarinrose bør plantes som en frittstående busk slik at vekstformen, dens sirlige bladverk og vakre blomster og frukter kommer til sin rett. Det er ei sunn og frisk rose som er lite utsatt for skadegjørere. .

I Norge finnes en over hundre år gammel plante i Harstad. Fra denne er sorten Rosa moyesii ‘Kristine’, med rosa blomster, valgt ut. Denne tilrås i Nord-Norge og på Vestlandet. Mandarinrose hører med til gruppen historiske roser i Norge, som alle er roser som er kjent fra før 1867. Den hører også med til gruppen prestegårdsroser, som er eldre sommerblomstrende buskroser.

Allergifare

Det er ingen allergifare med mandarinrosen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å beskjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Stiklingsformeres med skuddstiklinger.

Sykdommer

Mandarinrose er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss