Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Maxima’, hvitrose

Rosa x alba ‘Maxima’

Et synonymt navn er ‘Jacobite Rose’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har ukjent opphav. Sorten tilhører hvitrosegruppen (Alba-gruppen) av buskroser, og den er en kjent prestegårdrose, og den tilhører gruppen historiske roser, som er roser som er kjent før 1867.

Hjemsted/Opphav Rosa x alba ‘Maxima’ er en hybrid Krysning), som ble foredlet fram før år 1400, av en ukjent foredler.

200-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en opprett, buskete vekst, greiner med torner, ulikefinnete, blågrønne blad og middels store, hvite, fylte blomster med en sterk duft. Prestegårdsrose og en historisk rose. Klimasone: H7.

  • Rosa x alba 'Maxima' (Hvitrose 'Maxima') Foto: NIBIO.no.

Plantebeskrivelse

200-250 cm høy, engangsblomstrende, bred buskrose med en opprett, buskete vekst, greiner med torner og ulikefinnete, blågrønne blad med 5-7, eggformete småblad som er 2,5-4 cm lange og sagtannete.

Middels store (7 cm brede), fylte, hvite-kremhvite blomster med en sterk duft.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten tåler noe skygge.

Rosa ‘Maximatilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker, som hekk eller i gruppe med andre planter. Planteavstander: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss