Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Mme Hardy’, damaskrose

Rosa x damascena ‘Mme Hardy’

Synonyme sortsnavn er damaskenerrose ‘Mme Hardy’, ‘Comtesse de Lacepede’ og ‘Felicite Hardy’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet ‘Mme Hardy’, er ‘Felicite’ fruen til foredleren. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen roseslekta tilhører den Damascena-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x damascena ‘Mme Hardy’ ble foredlet fram av Alexander Hardy, Frankrike, i 1832.

100-120 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, tornete greiner, grønne, ulikefinnete blad og hvite, middels store, tettfylte blomster med en svak, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa x damascena 'Mme Hardy' (Damaskrose 'Mme Hardy') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med buskaktig vekst, tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Hvite, middels store (7 cm brede), tettfylte blomster med et knappformet grøntøye, og en svak, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser med 3-5 blomster. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler dårlig regn, men den tåler en del skygge.

Rosa x damascena ‘Mme Hardy’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante og i bed, gruppe og til hekk. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med damaskroser. Men personer med duftoverfølsomhet kan reagere på blomstens duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen formeres mest med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men er noe utsatt for stråleflekk (soppsykdom).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss