Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Officinalis’, gallicarose (“Apotekerrosen”)

Rosa gallica ‘Officinalis’

Et synonymt sortsnavn er apotekerrose. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sortsnavnet officinalis er lat. og betyr som tilhører apoteket (medisinplante). Sorten ‘Officinalis’ tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica. Dessuten hører den med til gruppen historiske roser, som er roser som har eksistert siden 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Rosa gallica ‘Officinalis’ kommer trolig fra Frankike, og ble foredlet fram før år 1310. Foredleren er ukjent.

100-120 cm høy, godt forgreinet, engangsblomstrende buskrose med en buskaktig vekst, nesten torneløse greiner, grønne blad med ru overflate og karminrøde, store, halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Vakker blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H6.

  • Rosa gallica 'Officinalis' (Gallicarose 'Officinalis') Foto: en.rose.it

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, godt forgreinet med en buskaktig vekst, greiner med få virkelige torner og planten er dekt av en slags kort bust.  Store, middels grønne, ulikefinnete blad med en ru overflate. Planten danner tallrike rotskudd og kan danne tette kjerr.

Karminrøde, store (10 cm brede), halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene har en midte med tallrike gule pollenbærere, og blomstene sitter i klaser med 3-5 blomster.  Svært vakker og rik blomstring i juni-juli. Senere får planten matte, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Officinalis’ vokser godt i middels god jord og blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Officinalis’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en svært vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper. Apotekerrosen er fra gammelt av brukt i medisin, parfymeindustrien og til matlaging.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men blomstens sterke duft kan forårsake plager for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten ‘Officinalis’ formeres helst med stiklinger fra moden ved.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men kan få mjøldogg enkelte år.

Sort

Rosa gallica ‘Versicolor’ (Syn. Rosa ‘Mundi’) er en mutasjon av Rosa gallica ‘Officinalis’, trolig fra Norwich i England fra midt på 1500-tallet.

Sorten er på alle måter lik ‘Officinalis’, men den har uregelmessige hvite striper som er spredt utover blomstens kronblader. Klimasone: H6.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss