Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Paul Ricault, hundrebladrose

Rosa x centifolia ‘Paul Ricault’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen rosene tilhører den Centifolia-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia ‘Paul Ricault’ er foredlet fram av franske Portemer & Sønner i 1845.

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad og karminrøde/rosa, store, fylte blomster med en god duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa x centifolia 'Paul Ricault' (Hundrebladrose 'Paul Ricault') Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med, tornete greiner og ulikefinnete, grønne blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Karminrøde/rosa, store, fylte blomster med en god duft. Blomstens kronblad har en sølvaktig rød underside. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn.

Rosa x centifolia ‘Paul Ricaulttilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante og i bed, og i grupper sammen med andre planter.

Allergifare

Det er ingen allergifare med hundrebladroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss