Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Poppius’, trollnyperose

Rosa spinosissima ‘Poppius’

Et snonymt navn er Rosa pimpinellifola ‘Poppius’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnet har den fått etter svensken Gabriel Poppeius. Hos oss regnes den med blant historiske roser, som er eldre roser enn 1867. Sorten høre heime i Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

Hjemsted/Opphav Arten Rosa spinosissima finnes viltvoksende i Europa og Asia til Kina og Korea. Rosa spinosissima ‘Poppius’ ble introdusert i Sverige av Carl Sterberg (1785-1872) i 1838.

150-300 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, buete, tornete greiner, ulikefinnete blad og rosa, middels store, halvfylte blomster med sterk duft, i juni og juli. Klimasone: H8.

  • Rosa spinosissima 'Poppius' ('Poppius', trollnyperose) Foto: historische-rosen-schuett.de

Plantebeskrivelse

150-300 cm høy, engangsblomstrende, opprett buskrose med buskete vekst, røde greinvikler, tornerike, buete greiner, ulikefinnete blad oftest med 7-9 småblad som er 1-2 cm lange, elliptiske, butte og enkelt sagtannete.

Rosa, middels store, halvfylte blomster med god duft. Rik blomstring i juni juli. Runde, brune, senere svarte nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. ‘Poppius’ er ikke nøye på jordtypen og den vokser godtogså i mager jord, og den er ttørketålende og vokser også i skygge..

Rosa Rosa spinosissima ‘Poppius’ tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter. Sorten brukes også til hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa spinosissima ‘Poppius’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Planten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss