Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘President de Seze’, gallicarose

Rosa gallica ‘President de Seze’

Et synonymt sortsnavn er ‘Mme Hebert’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sortsnavnet ‘President de Seze’ er etter Romain de Seze (1748-1828), som var en av de tre advokatene som representerte Ludvig 16. ved hans rettergang. Sorten ‘President de Seze’ tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica. Dessuten hører den med til gruppen historiske roser, som er roser som har eksistert siden 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Sorten Rosa gallica ‘President de Seze’ ble foredlet fram av franskmannen Herbert i 1836.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornerike greiner, grønne, ulikefinnete blad og lillarosa, store, tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H6.

  • Rosa gallica 'President de Seze'' (Gallicarose 'President de Seze') Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, greiner med tallrike torner og grønne, ulikefinnete blad.

Lillarosa med et mørkere senter, store (8 cm brede), tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser. Rik blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten vokser godt i middels god jord og blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘President de Seze’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en svært vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men blomstens sterke duft kan forårsake plager for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss