Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Splendens’, provinsrose

Rosa gallica ‘Splendens’

Et synonymt navn er Rosa gallica ‘Frankfurt’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia (Frankrike) og *Frankfurt’ viser til Frankfurt am Main i Tyskland. Det norske navnet provinsrose har sitt opphav fra den franske byen Provins, hvor rosen ble vanlig dyrket i området rundt byen.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Rosa ‘Splendens’ har ukjent opprinnelse, men er omtalt før 1620. I slekten Rosa tilhører sorten Gallica-gruppen (provinsroser).

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, kraftig vekst, grønne greiner, friskt grønt bladverk og karmosinrøde, store, enkle blomster uten duft, i juli-august. Nøysom plante for plantegrupper. Klimasone: H7.

  • Rosa gallica ‘Splendens’ ('Splendens', provinsrose)

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, kraftig vekst og grønne greiner med få torner. Planten sprer seg med underjordiske utløpere. Ulikefinnete, friskt grønne blad som består av 3-5, elliptiske, tannete småblad. Ørebladene er smale og tilspissete. Karmosinrøde, store, enkle blomster med gule pollenbærere, men uten duft. Rik blomstring, som starter ved St. Hans og varer i ca. 40 dager, fram til midten i august. Senere røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Splendens’ er en nøysom plante som ikke stiller strenge krav til jorda, og som liker en solåpen vokseplass. Blomstene tåler bra med regn.

Rosa gallica ‘Splendens’ kan plantes til klimasone H7.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten ‘Splendens’ egner seg best i gruppe der den kan spre seg utover med sine underjordiske utløpere. Sorten brukes også til store hekker. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk. Sorten hører med til gruppen prestegårdsroser, som er en gruppe eldre sommerblomstrende buskroser fra 1800-tallet eller tidligere, og den regnes også med i gruppen historiske roser.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa gallica ‘Splendens’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding, men sorten ‘Splendens’ formeres enklest med å skjære av utløpere, som den danner mange av.