Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Red Nelly’, trollnyperose

Rosa spinosissima ‘Red Nelly’

Snonyme navn er ‘Single Cherry’, Rosa pimpinellifola ‘Red Nelly’ og Rosa myriacantha ‘Red Nelly’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». I slekta rtoser hører sorten heime i Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen) og gruppen historiske roser.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa spinosissima finnes viltvoksende i Europa og Asia til Kina og Korea. Rosa spinosissima ‘Red Nelly’ ble introdusert i 1820, men foredleren er ukjent.

120-150 cm høy, engangsblomstrende buskrose med litt overhengende, buete, tornete greiner, ulikefinnete blad og purpurrøde, middels store, enkle blomster med en gul midte og en sterk duft. Blomstring en periode i juni - juli. Klimasone: H6.

  • Rosa spinosissima 'Red Nelly' ('Red Nelly', trollnyperose) Foto: eggert-baumschulen.de

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende, utbredt buskrose med buskete vekst, litt, overhengende, tornerike greiner, ulikefinnete blad oftest med 7-9 småblad som er 1-2 cm lange, elliptiske, butte og enkelt sagtannete.

Purpurrøde, middels store, enkle blomster med et gult senter og en lysere ytterside. Blomstene har sterk duft. Rik blomstring i en periode i juni -juli. Runde, svarte nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. ‘Red Nelly’ er en nøysom rose som stiller små jordkrav. Den vokser også bra i en dårlig, skrinng jord. Tåler en del skygge og blomstene tåler egn.

Rosa Rosa spinosissima ‘Red Nelly’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. ‘Red Nelly’ er en vakker solitærrose, og den plantes ofte i grupper og bed. Sorten brukes også til hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa spinosissima ‘Red nelly, men sortens sterke blomsterduft kan lage problem for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Planten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss