Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Scharlachglut’, buskrose

Rosa ‘Scharlachglut’

Synonyme navn er Rosa ‘Scarlet Fire’ og Rosa ‘Scarlet Glow’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Scharlachglut’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet Kordes & Söhne, i 1952. Foreldre: ‘Poinsettia’ x ‘Alika’ (krysning mellom en russisk form av Rosa gallica og en stilkrose).

200-250 cm høy, engsblomstrende, opprett buskrose med overhengende greiner med lange torner, mørkegrønne, ulikefinnete blad og store, enkle, skarlagensrøde blomster med gult senter og med en svak, søtlig duft. Brukes også som klatreplante. Klimasone: H6.

  • Rosa 'Scharlachglut' (Buskrose 'Schlachglut') Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

200-250 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med overhengende greiner med lange torner, mørkegrønne, ulikefinnete blad med eggformete, sagtannete småblad.

Store (12 cm brede), enkle, skarlagensrøde blomster med et gult senter med pollenbærere og en svak, søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis eller i små klaser. Sorten blomstrer bare en gang i juni-juli, men blomstringen varer lenge. Senere kommer svært store, oransje, pæreformete nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten er en nøysom rose som vokser godt i middels god jord og i skyggefulle omgivelser. Blomstene tåler regn uten å ta skade.

Rosa ‘Scharlachglut’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren, oftest i juni-juli. Sorten er en vakker solitærplante med vakre blomster, som plantes i hager og parker, og den er en god hekkplante. Sorten brukes også som en klatreplante, som kan bli 4 m høy, om de lange greinene bindes til et støtteverk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss