Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Steinnype

Rosa canina

Synonyme navn: steinnyperose, Rosa afzeliana, Rosa caniniformis, Rosa plumbea og Rosa canina ssp. canina. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet canina betyr hund. I Sverige heter planten stenros, mens det engelske navnet er dog rose.

Hjemsted/Opphav Rosa canina finnes viltvoksende i kjølige deler av Europa, Sørvest-Asia og Nordvest-Afrika, og den er naturalisert i Nord-Amerika. I Norge finnes den i kyststrøk fra Oslofjorden til Nordfjord og enkelte steder videre til Trøndelag.

2-2,5 mhøy, engangsblomstrende, kraftigvoksende buskrose med overhengende greiner, med kraftige, krumme torner og ulikefinnete, grågrønne, sagtannete blad. Hvite eller rosa, enkle blomster med en svak frisk, søtlig duft, i juni-juli. Røde nyper. Klimasone: H6.

  • Rosa canina (Steinnype) Foto: best4hedging.co.uk

Plantebeskrivelse

2-2,5 m høy, engangsablomstrende, kraftigvoksende buskrose med overhengende, greiner. I skog vil greinene klenge seg til andre trær og den kan bli 4-5 m høy. Kvistene er grønne eller rødbrune. Greinene har kraftige, krumme, 3-10 mm lange torner (ikke nåletorner), med en ca. 3 mm bred tornefot, som sitter spredt utover greinene.

Lyse grågrønne, ulikefinnete blad med 5-7 småblad som er 2-4 cm lange, sagtannete, smalt elliptiske til eggformete, tilspisset eller butte og snaue. Ørebladene har en kjertelformet rand, men ingen fliker.

Hvite eller rosa, enkle, 3-5 cm brede blomster med en svak, søtlig, frisk duft, som enten sitter enkeltvis eller 2-3 sammen. Blomstring: 2-3 uker fra midten av juni til midten av juli. Røde, runde, 1-3 cm lange nyper som sitter på skaft, og som henger på etter bladfall om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Steinnype er en nøysom plante uten spesielle jordkrav og den vokser både i sol og i skyggefulle omgivelser.

Rosa canina kan plantes til klimasone H6.

Bruksområder

Steinnype plantes sjelden, men den er en svært viktig grunnstamme for okulerte roser, særlig i Tyskland., hvor det er valgt ut flere typer som er nesten uten torner. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Steinnype tåler beskjæring svært godt. Beskjæring bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Steinnype er som oftest er arten grunnstamme for andre roser.

Sykdommer

Sorten er utsatt for soppsykdommer.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss