Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Totenvik’, trollnyperose

Rosa spinosissima ‘Totenvik’

Synonyme navn er Totenviksrosen og Rosa pimpinellifolia ‘Totenvik’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten er en sort av Rosa spinosissima ‘Plena’, som kommer fra Totenvik ved Mjøsa. Hos oss regnes sorten med blant historiske roser, som er eldre roser enn 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa spinosissima finnes viltvoksende i Europa og Asia til Kina og Korea. Rosa spinosissima ‘Totenvik’ har ukjent foredler. Sorten hører heime i Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med buskete, utbredt vekst, tornete greiner, ulikefinnete blad og hvite, middels store, halvfylte blomster med en god fruktduft. Rik blomstring i juli måned. Klimasone: H8.

  • Rosa spinosissima 'Totenvik' 'Totenvik', trollnyperose Foto: skomakerbekken.blogspot.com

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med utbredt, buskete vekst, lange tornerike greiner og ulikefinnete blad oftest med 7-9 småblad som er 1-2 cm lange, elliptiske, butte og enkelt sagtannete.

Hvite, middels store (5-6 cm brede), halvfylte blomster med god fruktduft. Svært rik bomstring i juli måned. Senere dannes nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. ‘Totenvik’ er en nøysom rose som stiller små jordkrav. Den vokser også bra i en dårlig, skrinn jord. Tåler en del skygge og blomstene tåler egn.

Rosa Rosa spinosissima ‘Totenvik’ tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. ‘Totenvik’ er en vakker solitærrose, og en god hekkeplante, Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa spinosissima ‘Stanwell Perpetual, men sortens sterke blomsterduft kan lage problem for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding. Sorten bør klippes hardt etter første blomstring.

Sykdommer

Planten er sunn og frisk, men er noe utsatt for sopp.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss