Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sauherad fk. E, trollnyperose

Rosa spinosissima fk Sauherad E

Synonyme navn er Rosa pimpinellifolia (P = blad som Pimpinella (anis)) og Rosa myriacantha. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet spinosissima betyr svært tornet. . Rosen tilhører Pimpinellifolia-gruppen av engangsblomstrende buskroser, og rosen tilhører gruppen historiske roser, som er roser som er beskrevet før 1867,

Hjemsted/Opphav Trollnype finnes viltvoksende i Europa (nord til Island), Vest-Asia og Nordvest-Afrika. Frøkilden Sauherad er en utvalgt plante ved eliteplantestasjonen på samme sted.

2-2,5 m høy, engangsblomstrende, forgreinet buskrose med greiner som har kvasse torner, ulikefinnete blad og hvite, enkle blomster med duft, i mai. Klimasone: H7.

  • Rosa spinosissima fk Sauherad E (Trollnype fk Sauherad E) Foto: Eliteplanter.no)

  • Rosa spinosissima fk Sauherad E (Trollnype fk Sauherad E) Foto: Eliteplanter.no)

  • Rosa spinosissima fk Sauherad E (Trollnype fk Sauherad E) Foto: Eliteplanter.no)

  • Rosa spinosissima fk Sauherad E (Trollnype fk Sauherad E) Foto: Eliteplanter.no)

  • Rosa spinosissima fk Sauherad E (Trollnype fk Sauherad E) Foto: Eliteplanter.no)

Plantebeskrivelse

2-2,5 m høy, engangsblomstrende, godt forgreinet buskrose, som setter rotskudd, med lange, tynne, purpurbrune greiner, som er dekt med fåtallige torner. Smale, hårete øreblad. Ulikefinnete blad oftest med 7-9 småblad som er 1-2 cm lange, elliptiske, butte og enkelt sagtannete. Burgunder-rød høstfarge. Velduftende, 6 cm brede, hvite blomster med gul midte, i 3-4 uker i mai. Selv om busken er engangsblomstrende, får den gjerne en sparsom gjenblomstring utpå ettersommeren. De runde nypene er mørkt fiolette.

Vekstkrav og klimasone

Trollnyperose setter ikke spesielle krav til jord, men får best utvikling på litt skrinn vokseplass. Generelt trives engangsblomstrende buskroser i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Litt gjødsel fremmer blomstringen.

Rosa Rosa spinosissima fk Sauherad E tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområde

Trollnyperose egner seg godt som en solitærbusk, til fri hekk, som skråningsplante og i andre buskplantinger. Planteavstand: 1 m.

Allergifare

Det er ingen allergifare med trollnype.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere plante.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Busken er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss