Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Tuscany’, gallicarose

Rosa gallica ‘Tuscany’

Et synonymt sortsnavn er ‘Old Velvet Rose’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sorten ‘Tuscany’ tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica. Dessuten hører den med til gruppen historiske roser, som er roser som har eksistert siden 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Sorten Rosa gallica ‘Tuscany’ ble foredlet fram før år 1500, men foredleren er ukjent.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, slanke, nesten torneløse greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad og mørke purpurrosa, store, halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Tuscany' (Gallicarose 'Tuscany') Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med stivt opprett vekst, slanke nesten torneløse greiner og små, mørkegrønne, ulikefinnete blad med noe avrundete småblad.

Mørke purpurrosa, middels store (6 cm brede), halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. I blomsten finnes en ring med gule pollenbærere. Blomstene sitter i klaser med 3-7 blomster. Rik blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Tuscany’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men blomstens sterke duft kan forårsake plager for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss