Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Tuscany Superb’, gallicarose

Rosa gallica ‘Tuscany Superb’

Synonyme sortsnavn er ‘Double Velvet Rose’, ‘Superb Tuscany’ og ‘Superb Tuscan’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sorten ‘Tuscany Superb’ tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica. Dessuten hører den med til gruppen historiske roser, som er roser som har eksistert siden 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Sorten Rosa gallica ‘Tuscany Superb’ ble foredlet fram av det britiske firmaet Thomas Rivers (1798-1877) & Son Ltd, i 1837.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, nesten torneløse greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad og mørkerøde, store, fylte blomster med en svak, søtlig duft. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Tuscany Superb' (Gallicarose 'Tuscany Superb') Foto: highcountryroses.com

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, nesten torneløse greiner og store mørkegrønne, ulikefinnete blad.

Mørkerøde, middels store (7 cm brede), fylte blomster med en svak, søtlig duft. I midten av blomsten sitter tallrike gule pollenbærere. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser med 2-3 blomster. Rik blomstring i juni-juli. Etter blomstring kommer røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Tuscany Superb’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Sorten bør beskjæres etter blomstring.

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss