Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Aksjernurt

Verbena rigida

Synonyme navn er aksverbena og Verbena venosa. Slektsnavnet Verbena er utledet fra ordet vervain, et gammelt latinsk plantenavn som betyr jernurt eller hellig urt. Artsnavnet rigida betyr stiv (stive stengler). På svensk heter planten violverbena, mens engelske navn er slender vervain og tuberous vervain.

Hjemsted/Opphav Aksjernurt har sin opprinnelse i sørøstlige områder i Sør-Amerika.

20-40 cm høy flerårig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Ruhåret plante med busket vekst, underjordiske korte jordstengler, avlange mørkegrønne blad og lilla blomster i endestilte aks, fra juni til frosten kommer. Rabattplante.

  • Verbena rigida (Aksjernurt) Foto: masterclass.com

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Forgreinet, ruhåret plante med buskete vekst, krypende, underjordiske stengler og avlange, 5-10 cm lange, stive, mørkegrønne, tannete blad.

Velduftende, lilla blomster i 5 cm lange, endestilte aks i stengeltoppene. Blomstring fra juni til frosten. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Aksjernurt trives best i veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord på en solrik vokseplass. Verbena er en av våre sommerblomster som tåler mest nedbør.

Bruksområder

Aksjernurt egner seg godt til planting i bed, potter, kasser, krukker og urner. God plante for bier, humler og andre pollinerende insekt.

Allergifare

Verbena er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Aksjernurt kan formeres med stiklinger, med å kutte opp de underjordiske jordstenglene. Frø kan også brukes, men det at frøet krever forbehandling før såing (stratifisering), vanskeliggjør dette. Planteavstand: 20-25 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss