Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanadajernurt

Verbena canadensis

et synonymt navn er Verbenia aubletia. Slektsnavnet Verbena er utledet fra ordet vervain, et gammelt latinsk plantenavn som betyr jernurt eller hellig urt. Artsnavnet canadensis betyr fra Canada. I Sverige heter planten doftverbena, mens et engelske navn er Ros Verbena, Clump Verbena, Rose Vervain og glandularia Canadensis.

Hjemsted/Opphav Kanadajernurt har sin opprinnelse i Texas og sørlige Mexico.

30-40 cm høy, opprett, greinet, flerårig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Nedliggende/oppstigende stengler med mørkegrønne, oppdelte blad og velduftende, blå, lilla, purpur eller rosa blomster i tette hoder/aks, fra juli til frosten. Rabattplante.

  • Verbena canadensis (Kanadajernurt) Foto: bluestoneperennials.com

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Opprett, greinet plante med nedliggende og oppstigende stengler og mørkegrønne, eggformete til avlange, fjørlappete eller 3-delte blad som er svakt tannete.

Velduftende, blå, lilla, purpur eller rosa blomster i tette hoder, som eldre får aksform, som sitter i stengeltoppene. Blomstring: juli-oktober. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Kanadajernurt trives best i veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord på en solrik vokseplass. Planten trenger mye vann. Uttørking vil føre til rask stopp i blomstringen og planten kan visne. Verbena er en av våre sommerblomster som tåler mest nedbør.

Bruksområder

Kanadajernurt egner seg godt til planting i bed, potter, kasser, krukker og urner.

Allergifare

Verbena er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kanadajernurt formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 20 cm.

Sorter

Grandularia canadensis ‘Homestead Purple’ med lilla blomster fra juni til frosten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss