Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mosejernurt

Glandularia tenera

Synonyme navn er Verbenia tenera, Verbena tenuisecta, Verbena erinoides og Grandularia pulchella. Slektsnavnet Verbena er utledet fra ordet vervain, et gammelt latinsk plantenavn som betyr jernurt eller hellig urt. Et engelsk navn er american mock vervain.

Hjemsted/Opphav Mosejernurt har sin opprinnelse fra Sør-Amerika.

30-40 cm høy, flerårig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Plante med nedliggende, rotslående stengler og mørkegrønne, oppdelte blad og blålilla blomster i flate, runde hoder, fra juli til frosten. Bunndekkeplante.

  • Glandularia tenera (Mosejernurt) Foto: plantsnap.com

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, halvbusk som dyrkes som en ettårig plante i Norge. Plante med en krypende vekst, med litt treaktige, nedliggende, rotslående stengler og 3-delte eller fjørflikete blad med linjeformete avsnitt.

Blålilla blomster i flate og svakt runde hoder fra juli til frosten. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Mosejernurt trives best i veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord på en solrik vokseplass. Verbena er en av våre sommerblomster som tåler mest nedbør.

Bruksområder

Mosejernurt er en god fjellhageplante og bunndekkevekst.

Allergifare

Verbena er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Mosejernurt formeres med frø, som entes sås direkte på vokseplassen, eller dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss