Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagejernurt

Glandularia x hybrida

Synonyme navn er hageverbena, Verbena x hybrida og Verbena hortensis. Slektsnavnet Verbena er utledet fra ordet vervain, et gammelt latinsk plantenavn som betyr jernurt eller hellig urt. Artsnavnene hybrida betyr krysning. På svensk heter planten trädgårdsverbena, mens i England brukes navn som Garden Vervain og Verbena.

Hjemsted/Opphav Hageverbena er et samlenavn for mange kulturformer (navnesorter) med svært varierende blomsterfarge, som er blitt til ved krysninger mellom flere sørafrikanske arter.

Ettårig sommerblomst med tett vekst, stivhårete blad og stengler, med blomster i blå, røde, rosa, fiolett, aprikos og hvite fargenyanser. Blomstring fra utplanting til frosten.

  • Hageverbena (Verbena x hybrida)

  • Bed med sølvkrans, blåkorg, hageverbena, begonia og sommergeorgine.

  • Hageverbena (Verbena x hybrida)

  • Hageverbena, sølvkrans, kornblomst og begonia

  • Hageverbena, krypsolknapp, hengepelargonium, tuja 'Holmstrup' med flere sommerblomster.

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst, med opprett, tettgreinet vekst, men enkelte sorter har en mer krypende og hengende vekst. Motsatte eller kransstilte, avlange til eggformete, grovt tannete eller fjørflikete blad, alt etter sort. Blad og stengler er dekt med stive, grå hår. Blå, røde, aprikos, rosa, fiolett og hvite blomster i mange nyanser. Enkelte sorter har et hvitt øye. Blomstene sitter samlet i 7-8 cm brede klaser i toppen av greinene. Blomstring fra juni til frosten setter inn. Nøttefrukter.

Vekstkrav

Verbena trives best i veldrenert, sandholdig jord i full sol. Verbena bør ikke ha for kraftig og næringsrik jord. En forsiktig overgjødsling en gang i måneden er nok. Planten trenger mye vann, men må ikke bli stående i vann. Uttørking vil føre til rask stopp i blomstringen og planten kan visne. Verbena er en av våre sommerblomster som tåler mest nedbør. Planten tåler litt frost.

Bruksområder

Hageverbena er populær på grunn av de fargerike blomstene. Den egner seg bed- og gruppeplantinger, hvor de kan bre seg utover og danne tepper om de ikke begrenses. Planteavstand: 30 cm. Men planten anvendes også i kasser, krukker og urner og ampler.

Allergifare

Verbena er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageverbena (bl.a. Quartz- og Tuscany-serien) formeres med frø. Til 1000 planter av hageverbena trengs 6 g frø. Kulturtid: 130-150 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes Verbena som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss