Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gyllenlakk

Erysimum cheiri

Et synonymt navn er Cheiranthus cheiri. Erysimum, medisinplante fra latin Erysthai, som betyr lege, redde. Artsnavnet cheiri har usikkert opphav, men kanskje kommer navnet fra kentauren Khiron, som var legekyndig. I Sverige kalles planten gyllenläck, og i England kalles planten Wallflower.

Hjemsted/Opphav Gyllenlakk hører opprinnelig heime i Sør-Hellas og i det østlige Middelhavsområdet.

25-50 cm høy, toårig, opprett plante med grønne, lansettforma, kjøttaktige blad og velduftende, røde, gule, oransjerøde eller brunrøde, enkle eller fylte blomster i toppen av stenglene. Blomstring: mai-juni.

  • Erysimum cheiri (Gyllenlakk) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

25-50 cm høy, opprett, toårig plante med grønne, lansettformete, kjøttaktige blad.

Velduftende, røde, gule, oransjerøde eller brunrøde, enkle eller fylte blomster, som sitter samlet i toppen av de treaktige stenglene. Blomstring: mai-juni. Frukta er en skulpe, det vil si en kapsel med to rom.

Vekstkrav

Gyllenlakk trives best i lett, drenert, næringsrik jord i sol og halvskygge. Planten bør vannes i tørre perioder.

Bruksområder

Gyllenlakk brukes mest i blomsterbed, hvor det ønskelig med tidlig blomstring.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av gyllenlakk, er ikke kjent. Men plantesaften er hudirriterende, og hele planten oppgis å være svært gidtig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Gyllenlakk formeres med frø. Frøet såes inne i hus, og plantes ut som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 25 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss