Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerlevkøy

Mattihola incana annuua

Et synonymt navn er vanlig levkøy. Slektsnavnet Matthiola er etter en italiensk botaniker ved navn P. A. Matthioli som levde på 1500-tallet. Artsnavnet incana betyr grå og varietetsnavnet annua betyr ettårig. I Sverige kalles planten sommarlövkoja og det det engelske navnet er Brompton stock.

Hjemsted/Opphav Sommerlevkøy har sin opprinnelse i vestlige deler av Europa, Middelhavsområdet, Lilleasia og Kanariøyene.

40 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med kraftige stengler, grågrønne blad og velduftende blomster i mange farger, i lange klaser i toppen av stenglene i juni-september. Bed- og snittplante.

  • Mattihola incana annuua (Sommerlevkøy) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

40 cm høy, opprett, godt forgreinet, ettårig sommerblomst med flere kraftige stengler, svakt grågrønne blad og pålerot.

Velduftende, mest fylte blomster i nyanser av hvite, rosa, røde, lilla, aprikos og lysegule farger, sitter i lange klaser i toppen av hver stengel. I blomsten er pollenbærere og fruktblad omdannet til blomsterblad. Blomstring: juni-september.

Frukta som er en skulpe, er litt grå i fargen, smalt linjeformet, nesten sylindriske eller noe sammentrykt fra sidene og avsluttes med et arr som er igjen etter blomsten. De små frøene er runde eller kantet med ulike farger.

Vekstkrav

Sommerlevkøy trives best i en veldrenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet moldjord i sol og halvskygge. Siden planten tåler dårlig tørke, må den vannes i tørre perioder.

Bruksområder

Levkøy er først og fremst en bedplante, men kan også plantes i store potter eller kasser. I tillegg er den en god snittblomst.

 Allergifare

Levkøy har fylte blomster og sprer ikke pollen. Men som snittblomster kan levkøy gi problemer for personer med duftoverfølsomhet på grunn av den sterke blomsterduften.  Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Levkøy formeres med frø, og plantes ut på vokseplassen som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss