Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydløvemunn

Antirrhinum majus

Slektsnavnet Antirrhinum kommer fra gresk anti, som kan bety å forfalske og rhis, som betyr nese, og som viser til blomsten som ligner en drake eller en løvemunn. Artsnavnet majus betyr som blomstrer i mai. På svensk heter planten lejongap og i England kalles den Snapdragon.

Hjemsted/Opphav Arten Antirrhinum majus, er viltvoksende i sørvestre Europa til Nordvest-Afrika og Vest-Asia. Prydløvemunn er en samlebetegnelse for en stor gruppe med kultivarer (navnesorter). Hos oss er flere sortsserier i handelen.

Middels høy sommerblomst med opprett vekst og duftende, blomster i flere fargenyanser i tette, akslignende klaser. Blomstring fra juli til frosten. Allergivennlig og nøysom plante.

  • Prydløvemunn (Antirrhinium majus)

Plantebeskrivelse

20– 100 cm høy (etter sort) sommerblomst, som er en flerårig urt, men som dyrkes som en ettårig sommerblomst, da den ikke tåler frost. Opprett plante med solide stengler som er glatte nederst og kjertelhåret øverst. Smale, helrandete, glatte blad som sitter tett, motsatt nederst på planten, og skruestilt på plantens øvre del. Duftende, 3–5 cm lange, røde, rosa, gule og hvite blomster i alle tenkelige nyanser, som sitter i akselignende, tette klaser. Blomsten har 5 begerblad og 5 sammenvokste kronblad som oftest danner en 2-leppet krone med 2-fliket overleppe og 3-fliket underleppe (ligner en løvemunn). I tillegg finnes både enkle og fylte blomster. Blomstring fra juli-oktober eller til frosten kommer.

Vekstkrav

Prydløvemunn er en nøysom plante som vokser på nesten all slags jord, men som trives best i næringsrik, humusholdig, kalkholdig moldjord i sol. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv (gjødslet humus). Planten tåler kjølig vær og regn.

Bruksområder

Antirrhinum majus kan plantes i blomsterbed, balkongkasser, krukker og kar av alle slag. Den kan utfylle huller i staudebedet eller utgjøre en hoveddel av et mangefarget bed av sommerblomster. Planteavstand i gruppe: 20-25 cm. Visne blomster og stygge blader klippes bort. Høye sorter (50-90 cm) er gode snittblomster, med holdbarhet på 5-10 dager. Frøkapselen kan tørkes.

Allergifare

Antirrhinum er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men blomstene har duft, til opplysning for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Prydløvemunn formeres med frø. Planten har 5-7000 frø pr. gram, og ¼ g frø gir ca.1000 planter. Ved 20 o C spirer frøet på 8–10 døgn, og det tar ca. 70 døgn fra såing til blomstring ved 15-18 grader. Planten dyrkes som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss