Kål
Brassica oleraceaSynonyme navn er Brassica oleracea acephala og salatsavoy. Slektsnavnet Brassica er et gammelt latinsk navn på kål. Ordet kål stammer fra gresk kaulos, som betyr stilk. Artsnavnet oleracea betyr spiselig grønnsak. I Sverige kalles planten prydnadskål og det engelske navnet er Ornamental Cabbage.
Kålplante med store, dekorative, ofte krusete blad som sitter i kranser og danner flotte grønne, røde, gule, hvite rosa eller lilla rosetter.
Plantebeskrivelse
25-35 cm høy og 30-50 cm bred bladkål, som dyrkes som en ettårig plante, selv om den er 2-årig. Pyntekål danner ikke et typisk kålhode. Den består av en bladrik stengel som ender i en bladrosett på toppen. Planten har store, dekorative og krusete blad i grønne, røde, gule, hvite, rosa og lilla fargenyanser, som pynter opp på sensommeren og om høsten. De vakreste fargene kommer om høsten når temperaturen blir lavere.
Vekstkrav
Pyntekål trives best i lett, drenert, næringsrik jord i sol og halvskygge. Skygge fra andre planter vil gå ut over bladenes klare farger. Regelmessig tilskudd av næring i små doser er viktig. Den tåler regn, men i fuktig vær over lengre tid kan snegler gjøre skade på planten. Plantebedet kan forbedres med veksttorv eller kompostjord. Pyntekål tåler ned mot minus 7 grader før den ødelegges.
Bruksområder
Pyntekål er en særegen plante som ikke umiddelbart egner seg til sammenplantinger med andre sommerblomster. Den passer godt i egne bed hvor den kan få utvikle seg fritt og hvor blandete eller rene sorter (farger) får stå for seg. Planteavstand: 45 cm. Spyling av plantene med vann kan redusere angrep fra sommerfugllarver, særlig kålsommerfugl.
Allergifare
Plantesaften hos planter i korsblomstfamilien kan hos enkelte gi irritasjoner i hud og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering og utplanting
Pyntekål formeres med frø. Det trengs 5 g frø til 1000 planter. Ved 15 o C spirer frøet etter 1 uke. Kulturtiden er 50 døgn ved 15 grader. Kål såes vanligvis i brett og dyrkes som en utplantingsplante.