Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Reveamarant

Amaranthus caudatus

Et synonymt navn er revehale. Slektsnavnet Amaranthus kommer av det greske ordet amaranthos som betyr evigvarende (tørkede blomster er svært holdbare). Artsnavnet caudatus betyr halelignende og viser til at blomsterstanden ligner en revehale. Også det norske navnet viser til denne. I Sverige kalles planten rävsvans og i England kalles den oftest love-lies-bleeding.

Hjemsted/Opphav Reveamarant har sin opprinnelse i tropiske og subtropiske deler av Sør-Amerika og i Sørøst-Asia, bl.a. I østlige deler av India. r. Arten dyrkes ikke hos oss, men flere kultivarer (navnesorter) er i handelen.

80-120 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med ganske store, lysegrønne, avlange blad og små, røde eller grønne blomster (etter sort) i hengende, revehalelignende aks, fra juli til frosten. God plante i bed, kasser eller potter, og til snitt.

  • Reveamarant (Amaranthus caudatus)

  • Reveamarant (Amaranthus caudatus)

  • Reveamarant (Amaranthus caudatus 'Red Tails')

  • Reveamarant (Amaranthus caudatus)

Plantebeskrivelse

80 – 120 cm høy (etter sort), busklignende, godt forgreinet, opprett, ettårig plante med ganske store, skruestilte, lysegrønne, ovale eller avlange, helranda blad med stilk. Svært små grønne eller røde blomster som sitter samlet I tette, hengende, halelignende aks. Lengden av akset vil variere mellom 20 og 40 cm alt etter sort. I blomstene er det kun begerbladene som får farge. Blomstring fra juli til frosten kommer.

Vekstkrav

Reveamarant trives best på en solrik og noe beskyttet vokseplass, men den tåler dårlig vær uten å ta nevneverdig skade. Den vokser godt I en veldrenert, moldrik, næringsrik og godt kalkholdig jord. Bør vannes I perioder med langvarig tørke.

Bruksområder

Reveamarant brukes utelukkende på grunn av den eiendommelige blomsterstanden. Hos oss dyrkes den enten som en solitærplante eller flere sammen I bed, kasser eller potter. Planteavstand: 20 – 30 cm. De høyeste sortene kan også brukes som en ettårig hekk. Endelig er reveamarant en god snittblomst, med en holdbarhet på 7-15 dager. Blomsterstandene kan også tørkes til bruk i dekorasjoner.

Allergifare

I utenlandsk litteratur sies det at amaranrslekta forårsaker allergier, men amaranter som brukes i Norges dyrkes i et lite omfang og de er insektbestøvere. Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking av reveamarant i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og dyrking

Reveamarant formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante ved å så noen frø i potter, og tynne ut plantene når de har vokst seg til. Utplanting i bed, krukker eller kasser bør ikke skje før faren for nattefrost er over.

Sorter

Det finnes flere sorter i handelen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss