Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommertorskemunn

Linaria maroccana

Slektsnavnet Linaria kommer av lat. linum, som viser til at bladene ligner linblader. Artsnavnet maroccana betyr fra Marocco. I England brukes navnet Toadflax.

Hjemsted/Opphav Sommertorskemunn utgjøre et hybridkompleks med Linaria hipartia, Linaria gharbensis og Linum maroccana, som hører heime i nordvestlige Afrika.

30-60 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med tynne, forgreina stengler, smale, lansettformete blad og maskelignende blomster i flere fargenyanser, fra juli til august. Plante for bed og store kasser.

  • Linaria maroccana (Sommertorskemunn) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, ettårig, opprett plante som er godt forgreinet, med tynne, opprette stengler og smale blad.

Små, duftende maskeblomster som sitter på korte skaft på stengelens øvre del, i fargenyanser av hvitt, gult, lilla, rosa og rødt (etter sort). Blomstene er ofte tofarget. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Linaria vokser godt på de fleste veldrenerte jordarter, men trives best i sandblandet, moldjord, som er jevnt fuktig, i sol eller halvskygge.

Bruksområder

Linaria er en plante som brukes mest i bed eller i store kar.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Linaria er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Linaria formeres med frø, og planten kan enten såes direkte på vokseplassen, eller tiltrekkes som en utplantingsplante.