Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommertorskemunn

Linaria maroccana

Slektsnavnet Linaria kommer av lat. linum, som viser til at bladene ligner linblader. Artsnavnet maroccana betyr fra Marocco. I England brukes navnet Toadflax.

Hjemsted/Opphav Sommertorskemunn utgjøre et hybridkompleks med Linaria hipartia, Linaria gharbensis og Linum maroccana, som hører heime i nordvestlige Afrika.

30-60 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med tynne, forgreina stengler, smale, lansettformete blad og maskelignende blomster i flere fargenyanser, fra juli til august. Plante for bed og store kasser.

  • Linaria maroccana (Sommertorskemunn) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, ettårig, opprett plante som er godt forgreinet, med tynne, opprette stengler og smale blad.

Små, duftende maskeblomster som sitter på korte skaft på stengelens øvre del, i fargenyanser av hvitt, gult, lilla, rosa og rødt (etter sort). Blomstene er ofte tofarget. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Linaria vokser godt på de fleste veldrenerte jordarter, men trives best i sandblandet, moldjord, som er jevnt fuktig, i sol eller halvskygge.

Bruksområder

Linaria er en plante som brukes mest i bed eller i store kar.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Linaria er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Linaria formeres med frø, og planten kan enten såes direkte på vokseplassen, eller tiltrekkes som en utplantingsplante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss