Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Akeleiefrøstjerne

Thalictrum aquilegifolium

Slektsnavnet Thalictrum kommer trolig fra gresk thallein = blomstre, grønnes. Artsnavnet aquilegifolium betyr blad som akeleie. I Sverige kalles planten akelejruta, mens noen engelske navn er Siberian columbine meadow-rue, columbine meadow-rue, French meadow-rue og greater meadow-rue.

Hjemsted/Opphav Thalictrum aquilegifolium er viltvoksende i store deler av Europa, sør for Norge. Stauden ble dyrket i England på 1600-tallet og kom til Norge omkring hundre år senere. Arten har flere kultivarer (navnesorter) som er i handelen.

80-140 cm høy, bladfellende, flerårig plante med hule stengler, sterkt oppdelte blad og lysfiolette blomster i juni-juli. Herdig og god rabattplante. Klimasone: H8.

  • Thalictrum aquilegiifolium (Akeleiefrøstjerne) Foto: Eli Fremstad..

  • Thalictrum aquilegiifolium (Akeleiefrøstjerne) Foto: Eli Fremstad..

Plantebeskrivelse

80-140 cm høy, bladfellende, flerårig, tuedannende plante med blågrønne, hule stengler og doble eller tredoble, fjørdelte blad. Småbladene er tannet i runde avsnitt.

Lysfiolette blomster i store, halvskjermformete klaser i juni-juli. Blomsten, som mangler kronblad, har 4-5 grønnhvite begerblad, som raskt faller av og lillarosa pollenbærere med gule pollenknapper. Frukta er en spaltefrukt som består av små, nøtteaktige delfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Akeleiefrøstjerne trives i en dyp, drenert, sur (pH 5,5-7), næringsrik, sandblanda moldjord i både sol og skygge. Akeleie bør omplantes med jevne mellomrom.

Thalictrum aquilegifolium tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Akeleiefrøstjerne er en god rabattplante, også i sammenplantinger med busker og i villflor. Også en mye brukt snittplante.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking er ikke funnet, men planten kan virke hudirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Akeleiefrøstjerne formeres med deling og frø. Frøet bør såes straks det er modnet.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss