Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Augustnøkleblom

Primula florindae

Et synonymt navn er augustprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet florindae er etter kaptein Frank Kingdon Wards hustru Florinda. Han oppdaget planten under en reise til Tibet i 1924. Det svenske navnet er sommarviva, mens et vanlig engelsk navn er giant cowslip.

Hjemsted/Opphav Augustnøkleblom har sin opprinnelse i Sørvest-Tibet.

Bladfellende staude med rosettstilte, eggrunde blad og sitrongule, svakt duftende blomster på lange blomsterstengler. Rabattplante på en lett, skyggefull plass. Klimasone H6.

  • Primula florindae (Augustprimula)

  • Primula florindae (Augustprimula)

  • Primula florindae (Augustprimula)

Plantebeskrivelse

50-60 cm høy, bladfellende staude med eggrunde blad i rosetter ved bakken. Bladene har skarpe tenner og lange bladstilker. Ut fra bladrosettene skyter høye, kraftige stengler opp. I toppen av stenglene sitter, sitrongule, litt hengende blomster med mild duft, i skjermer. Hver blomst er ca. 1 cm i diameter og er festet til et 3 cm langt skaft.    Blomstring skjer i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Augustnøkleblom trives best i en næringsrik, moldrik, jevnt fuktig, nøytral til sur jord (pH 5,5-7), i sol og halvskygge. Det er særlig viktig med fuktighet i jorda like etter blomstring. Våren er den beste tiden for både deling og planting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Augustnøkleblom er en god plante i lett skyggefulle rabatter ved vann. Planteavstand: 30 cm.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Augustnøkleblom formeres med deling, basisstiklinger eller frø, som sås om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss