Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Himalayanøkleblom

Primula capitata

Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet capitata betyr hode, og viser til at blomstene sitter i et relativt rundt hode. På engelsk blir planten kalt round-headed Himalayan primrose eller asiatic primrose.

Hjemsted/Opphav Himalayanøkleblom er heimehørende i Himalaya, Nepal, Sikkim, Vest-Kina og Bhutan. Her vokser den i fuktige barskoger.

20-35 cm høy, bladfellende staude med spatelformede blad i rosetter ved bakken og mjølete blomster i mørkeblå eller blåfiolette farger, i flatrunde blomsterstander, i juli-august. Rabattplante for en litt skyggefull plass. Klimasone H6-7

  • Himalayanøkleblom (Primula capitata)

  • Himalayanøkleblom (Primula capitata)

  • Himalayanøkleblom (Primula capitata)

  • Himalayanøkleblom (Primula capitata)

Plantebeskrivelse

20-35 cm høy, bladfellende staude med spatelforma blad i rosetter ved bakken. Bladene har skarpe kanter og er dekt med et mjølbelegg (pudrete blad). Opp fra bladrosettene vokser det opp bladløse stengler med blomster i toppene av stenglene. Blomsterstanden er et tett, flatt hode med lett hengende, mørkeblå til blåfiolette blomster med et gult øye. Som bladene har blomsterstengelen og begeret et tykt mjølbelegg på utsiden. Begeret har fem, utstående fliker, et sylindrisk kronrør som er lengre enn begeret og fem pollenbærere. Blomstring fra juli til august.

Vekstkrav og klimasone

Primula capitata må få vokse i en veldrenert, humusrik og næringsrik jord i halvskygge eller skygge, og bør få et dekke med granbar om vinteren. Drenering er viktig siden planten ikke tåler vinterfuktighet. Planten sies å ikke være lengelevende. Den har en tendens til å fryse opp litt om vinteren slik at de tørker ut. Derfor et bardekke vinters tid viktig. Planting bør helst skje om våren og en eventuell omplanting bør skje like etter blomstring..

Himalayanøkleblom antas å ha en klimasone H6-7.

Bruksområder

Himalayanøkleblom er en god rabattstaude på litt skyggefulle plasser og i fjellhager. Planteavstand: 30 cm.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Himalayanøkleblom kan formeres med deling, frø eller med basisstiklinger.

Underart som dyrkes

Primula capitata ssp. mooreana, er litt større enn arten og har blad som er kritthvite under. Den blomstrer litt senere.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss