Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Etasjenøkleblom (Etasjeprimula)

Primula bulleyana

Et synonymt navn er kransprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet bulleyana og bullesiana er etter Arthur K. Bulley. I Sverige kalles planten brokig kandelaberviva og i England blir den ofte kalt Candelabra Primrose.

Hjemsted/Opphav Arten Primula bulleyana er viltvoksende i Kina. Primula x bullesiana er en samlebetegnelse for navnesorter (hybrider), som er fremkommet etter krysninger mellom Primula bulleyana (kransprimula) og Primula beesiana. Det finnes sorter med blomster i mange farger.

Bladfellende staude med lange, rosettstilte blad og blomster i mange farger, som sitter etasjevis oppetter stengelen. God staude for fuktige steder. Klimasone H5-6.

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

  • Primula bulleyana ssp. beesiana (Etasjeprimula)

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, bladfellende staude med rosettstilte, lange, ovale blad, som er uregelmessig sagtannet. Blomstene sitter etasjevis i skjermkranser oppover den kraftige stengelen. Blomster i mange farger, fra laksrosa, oransjerød til fiolett i mange ulike nyanser.  i mai-juni. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Etasjenøkleblom trives best i en næringsrik, drenert, moldrik, jevnt fuktig jord, i halvskygge. Planten tåler ikke stående fuktighet om vinteren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Etasjenøkleblom egner seg godt i fuktige rabatter, for eksempel ved vann, i fjellhagen eller som villflor. Planteavstand: 30-40 cm.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Etasjenøkleblom formeres med deling, som bør gjøres like etter blomstring eller med basisstiklinger.

Underart

Primula bulleyana ssp. beesiana (Primula beesiana)

Også underarten blir kalt kransprimula, se bilder.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss