Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Aurikkel

Primula auricula

Synonyme navn er hageaurikkel, Primula x pubescens og Primula hortensis, aurikkelprimula og hageprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet pubescens betyr dunhåra (planten er pudret). Hortensis betyr som dyrkes i hagen. I Sverige kalles planten ttãdgãrdsaurikkel og mens engelske navn er bl.a. Border Auricula og Garden Auricula.

Hjemsted/Opphav Hageaurikel er en samlebetegnelse for navnesorter, som er fremkommet etter krysninger mellom alpeartene Primula auricula (med gule blomster) og Primula hirsuta (med fiolette blomster).

Bladfellende staude med grunne rotstokker, rosettstilte, kjøttfulle, læraktige blad og blomster i hvite, gule, røde, fiolette eller brunlige fargenyanser (etter sort), på korte, kraftige skaft. God rabatt- og fjellhagestaude. Klimasone H8.

  • Hageaurikkel (Primula x pubescens)

  • Hageaurikkel (Primula x pubescens)

  • Hageaurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

  • Aurikkel (Primula x pubescens)

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, bladfellende stauder med kjøttfulle rotstokker som kan bli liggende oppå jorda etter noen få år. Rosettstilte, kjøttfulle, glatte, læraktige, ovale, lysegrønne, noe mjølete blad med vingekant på bladstilken. Blomster i hvite, gule, røde, fiolette eller brunlige fargenyanser, ofte med avvikende farger i svelget. Blomstene sitter i toppen av korte, kraftige skaft i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Aurikkel er en nøysom plante som kan trives i nesten all slags jord, gjerne kalkrik i sol og halvskygge. Normalt trenger ikke hageaurikkel omplanting, men planten kan med fordel omplantes minst annethvert år, for å hindre at rotstokkene vokser opp av jorda og at midtpartiet av planten dør bort. Deling og omplanting bør skje like etter blomstring.

Kuleprimula er svært herdig og tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Aurikkel egner seg godt som kantplante, i rabatten og i fjellhagen. Planteavstand: 20 cm. Brukes også til snitt. Deling og omplanting bør skje like etter blomstring.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Aurikkel kan formeres med deling for å få fram en bestemt sort eller med frø, som gir blandete farger. Basisstiklinger kan også benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss