Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergknoppnellik

Petrorhagia saxifraga

Synonyme navn er bergnellik, sildrehette, Kohlrauschia saxifraga og Tunica saxifraga. Slektsnavnet Petrorhagia kommer trolig av petrosus = klippe. Artsnavnet saxifraga kommer av lat. herba saxifraga, som betyr steinsprengende urt, av saxum = stein, klippe (planten vokser i bergsprekker) og frangere = bryte, brekke. I Sverige heter planten klippecknejlika, og det engelske navnet er Tunic flower.

Hjemsted/Opphav Petrorhagia saxifraga er viltvoksende i Sør- og Mellom Europa, Vest-Asia, Kaukasus og Iran. Planten er inntrodusert i USA, Canada, England og Sverige. Flere sorter finnes.

20-30 cm høy, bladfellende, putedannende staude med grønne, smale, spisse blad og lysrosa blomster i glisne kvaster fra juni til september. Bunndekkeplante for fjellhager og tørre vokseplasser. Klimasone H4.

  • Petrorhagia saxifraga (Bergknoppnellik) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende, tuedannende, staude med trådtynne, nedliggende stengler og ru, smale, linje- til sylformete, spisse blad med en nerve.

Lysrosa, 1-2 cm brede, traktformete blomster med mørkere årer i tette, luftige, glisne kvaster, fra juni til september. Blomsten som har krukkeforma kronblad og en mørkere midtnerve, har et hetteformet ytterbeger og en bikrone. Planten har kapselfrukter med skjoldformete frø.

Vekstkrav og klimasone

Bergknoppnellik er en nøysom og villig plante som trives best på en solrik vokseplass i tørr, sandrik, godt kalkholdig, mager jord. Ingen gjødsling er nødvendig, og planten trenger ingen omplanting.

Petrorhagia saxifraga tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Bergknoppnellik er en tuedannende bunndekkeplante, som egner seg i rabatter i fjellhager og på tørrere steder.

Allergifare

Petrorhagia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Det er ikke funnet rapporter om helseproblemer ved dyrking av bergknoppnellik.

Formering

Bergknoppnellik kan formeres med frø, stiklinger eller ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss