Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjelltjæreblom

Viscaria alpina (Lychnis alpina)

Synonyme navn Lychnis alpina og Lychnis suecica. Slektsnavnet Lychnis kommer av gresk lychnos = lykt, lampe. I Sverige heter planten fjällnejlika og et engelsk navn på planten er alpine catchfly.

Hjemsted/Opphav Viscaria alpina er viltvoksende i fjelltrakter i Europa, deriblant Skandinavia.

10-20 cm høy, bladfellende staude med tueformet vekst og rosa, duftende blomster i tett hoder i mai-juni. God fjellhageplante. Klimasone H8.

  • Viscaria alpina (Fjelltjæreblom) Foto: esearchgate.net

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy bladfellende staude med tueformet vekst, ugreina, ikke klebrige stengler og motsatte, smale, jevnbrede rosettblad. Det kneformete bladfestet er litt oppsvulmet.

Duftende, rosa blomster som er samlet i tette hoder eller halvskjermformet kvast i mai-juni. Begeret har 5 ribber. Kronbladene som er 2-kløyvd har en skjellformet bikrone. Ellers har blomsten 10 pollenbærere og 5 grifler. Frukta er en enrommet kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Fjelltjæreblom er en nøysom plante som vokser nesten over alt, men den trives best i relativt mager, veldrenert, sandblandet moldjord i sol og halvskygge.

Viscaria alpina tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Fjelljæreblom egner seg i rabatter, som plantes ofte i fjellhager. Planteavstand som tilrås er 15 cm.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Lychnis (Viscaria) er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjelltjæreblom formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss