Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stjernetjæreblom

Lychnis x arkwrightii

Slektsnavnet Lychnis kommer av gresk lychnos = lykt, lampe. I Sverige heter planten praktklätt og engelske navn på planten er Arkwright’s campion, maltese cross og catchfly.

Hjemsted/Opphav Lychnis x arkwrightii er en krysning (hybrid) mellom hybridtjæreblom (Lychnis x haageana) og brennende kjærlighet (Lychnis chalcedonica).

30-40 cm høy, bladfellende, opprett ofte 2-årig plante med bronsefarget bladverk og røde blomster i juni-juli. Rabattplante og til villflor. Potteplante. Klimasone H6.

  • Lychnis x arkwrightii (Stjernetjæreblom) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende staude med opprett skudd og et mørkt bronsjefarget bladverk. Motsatte, avlange, spisse blad.

Store, lysende, oransjerøde blomster som sitter 3-10 samlet i en kvast. Blomsten har frie kronblad og sammenvokste begerblad. Blomstring i juli-august. Frukta er en enrommet kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Stjernetjæreblom er en nøysom plante som vokser nesten over alt, men den trives best i relativt mager, veldrenert, sandblandet moldjord i sol og halvskygge.

Lychnis x arkwrightii tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Stjernetjæreblom egner seg i rabatter og den plantes ofte i fjellhager. Planteavstand som tilrås er 30 cm. Planten er også god til villflor og den benyttes som potteplante.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Lychnis er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stjernetjæreblom formeres med frø.

Populære sorter

Lychnis x arkwrightii ‘Vesuvius’ – 40-50 cm høy, røde blad og ekstra store, rødoransje blomster.

Lychnis x arkwrightii ‘Orange Gnome’ – 30-40 cm høy, lilla stengler og røde blomster.

 Lychnis x arkwrightii ‘Orange Zwerg’ – 20-30 cm høy, rødt bladverk og oransjerøde blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss