Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypsåpeurt

Saponaria ocymoides

Et synonymt navn er Silene alsinoides. Slektsnavnet Saponaria kommer latin sapo = såpe. Roten inneholder saponin, som kan utvinnes og brukes som såpe, da stoffet løser opp fettstoffer. Artsnavnet ocymoides betyr som ligner basilikum (Ocimum). I Sverige heter planten liten såpnejlika, og noen engelske navne rock soapwort, tumbling Ted og basil soap-wort.

Hjemsted/Opphav Saponaria ocymoides er viltvoksende i fjellområder i Sør-Europa, blant annet i Alpene og Pyreneene. Den ble funnet i Pyreneene på 1700-tallet og kom til den botaniske hagen på Tøyen i 1876. Flere navnesorter er i handelen.

15-30 cm høy, bladfellende, putedannende staude med nedliggende, hårete og klebrige stengler, omvendt eggformete blad og duftende, rødrosa, stjerneformete blomster, i juni-august. Vakker bunndekkeplante i fjellhagen. Klimasone H5-6.

  • Saponaria ocynoides (Krypsåpeurt) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, bladfellende, putedannende, forgreinet staude med nedliggende eller oppstigende stengler som er hårete og klebrige. Motsatte, omvendt eggformete, 2-3 cm lange blad og de nedre blad har en kort, brei stilk.

Rødrosa, duftende, ca. 1 cm brede, stjerneformete blomster i en skjermlignende kvast. Blomstene dekker puten godt under blomstringa. Blomsten har kronblad med bikrone og en vingekantet negl, samt 2 grifler. Blomstring: juni-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Krypsåpeurt er en nøysom og villig plante, som trives best i en grus- og sandjord som er godt drenert på en solrik vokseplass. Ingen gjødsling er nødvendig.

Saponaria ocymoides tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Krypsåpeurt er en staude som egner seg godt som bunndekke i fjellhager, i murer og fjellsprekker og i stauderabatter. Planten liker ikke å deles opp eller omplantes.

Allergifare

Saponaria er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av såpeurt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Såpeurt kan formeres med frø, som sås tidlig om våren, deling av røtter om våren eller med stiklinger i juni.

Sorter

Saponaris omycoides ‘Rubra Compacta’ som er en sort med mørkerøde blomster. Formeres mes stiklinger.

Saponaris omycoides ‘Splendens’ som er en sort med lysende, rosarøde blomster. Formeres med stiklinger.