Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypsåpeurt

Saponaria ocymoides

Et synonymt navn er Silene alsinoides. Slektsnavnet Saponaria kommer latin sapo = såpe. Roten inneholder saponin, som kan utvinnes og brukes som såpe, da stoffet løser opp fettstoffer. Artsnavnet ocymoides betyr som ligner basilikum (Ocimum). I Sverige heter planten liten såpnejlika, og noen engelske navne rock soapwort, tumbling Ted og basil soap-wort.

Hjemsted/Opphav Saponaria ocymoides er viltvoksende i fjellområder i Sør-Europa, blant annet i Alpene og Pyreneene. Den ble funnet i Pyreneene på 1700-tallet og kom til den botaniske hagen på Tøyen i 1876. Flere navnesorter er i handelen.

15-30 cm høy, bladfellende, putedannende staude med nedliggende, hårete og klebrige stengler, omvendt eggformete blad og duftende, rødrosa, stjerneformete blomster, i juni-august. Vakker bunndekkeplante i fjellhagen. Klimasone H5-6.

  • Saponaria ocynoides (Krypsåpeurt) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, bladfellende, putedannende, forgreinet staude med nedliggende eller oppstigende stengler som er hårete og klebrige. Motsatte, omvendt eggformete, 2-3 cm lange blad og de nedre blad har en kort, brei stilk.

Rødrosa, duftende, ca. 1 cm brede, stjerneformete blomster i en skjermlignende kvast. Blomstene dekker puten godt under blomstringa. Blomsten har kronblad med bikrone og en vingekantet negl, samt 2 grifler. Blomstring: juni-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Krypsåpeurt er en nøysom og villig plante, som trives best i en grus- og sandjord som er godt drenert på en solrik vokseplass. Ingen gjødsling er nødvendig.

Saponaria ocymoides tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Krypsåpeurt er en staude som egner seg godt som bunndekke i fjellhager, i murer og fjellsprekker og i stauderabatter. Planten liker ikke å deles opp eller omplantes.

Allergifare

Saponaria er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av såpeurt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Såpeurt kan formeres med frø, som sås tidlig om våren, deling av røtter om våren eller med stiklinger i juni.

Sorter

Saponaris omycoides ‘Rubra Compacta’ som er en sort med mørkerøde blomster. Formeres mes stiklinger.

Saponaris omycoides ‘Splendens’ som er en sort med lysende, rosarøde blomster. Formeres med stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss