Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blå valmuesøster

Meconopsis betonicifolia

Slektsnavnet Meconopsis betyr valmuelignende. Artsnavnet betonicifolia, betyr blad som ligner dem hos Betonica. I Sverige kalles planten blå bergvallmo, mens i England kalles den blue poppy.

Hjemsted/Opphav Blå valmuesøster er viltvoksende i Vest-Kina, Tibet og øvre Myanmar.

Bladfellende staude med bladrosett, avlange, håra, blågrønne blad og store, himmelblå blomster. En vakker, men litt kravfull rabattplante. Klimasone H7.

  • Meconopsis betonicifolia

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, bladfellende staude med en bladrosett nede ved bakken. Fra bladrosetten vokser det opp relativt høye stengler med smale, avlange, blågrønne, sterkt håra, lett blådoggete blad, som mangler bladstilk og store, himmelblå, noe nikkende blomster i toppen av stenglene i juni-juli. Blomstene har godt synlige pollenbærere (støvbærere). Hele planten inneholder en gul melkesaft. Frukta er frøkapsler med mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Blå valmuesøster trives best i dyp, næringsrik, humusrik, godt drenert moldjord med jevn fuktighet i halvskygge. Det er viktig at jorda ikke tørker ut om sommeren og at den ikke blir for våt om vinteren. Årlig gjødsling er å foretrekke. Det første året etter planting, bør ikke planten få lov til å danne blomster og frø, ved at stenglene skjæres av. Dette forlenger plantens liv. Etablerte planter bør få stå i ro på samme plass i flere år. Omplanting gir dårligere blomstring.

Planten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Blå valmuesøster er en utmerket rabattstaude på egnede steder. Planteavstand: 30 cm. Det anbefales å dekke til planten med tørt løv eller lignende om vinteren. Meconopsis er en god staude på steder med kjølig sommerklima.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Spising av deler av planten kan gi forgiftningssymptomer. Men planten smaker ikke godt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Blå valmuesøster formeres med frø, enten ved selvsåing på vokseplassen eller i potte, og som plantes ut senere som en utplantingsplante.

Sorter    

Sorten ‘Alba’ har hvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss