Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Brennende kjærlighet

Lychnis chalcedonica

Synonyme navn er branntjæreblom, ildtjæreblom, karminkam og Silene chalcedonica. Slektsnavnet Lychnis kommer av gresk lychnos, lykt, lampe. Artsnavnet chalcedonica, fra Chalcedon i Tyrkia. I Sverige kalles planten brinnande kärlek , og i England brukes blant annet navnet Jerusalem cross og Maltese cross.

Hjemsted/Opphav Brennende tjæreblomst har sin opprinnelse fra sørøst og sørvest i Russland.

80-100 cm høy, bladfellende, opprett staude med eggforma blad og små, skarlagensrøde blomster i tette, kuleforma skjermer i juni-august. Rabatt- og snittstaude. Klimasone H7.

  • Brennende tjæreblomst (Lychnis chalcedonica) Foto: Trond Steen

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, bladfellende, opprett staude med  greinete stengler, med klister («tjære») på stengelen. Motsatte, ovale til eggforma blad med hjerteforma grunn og glisne hår. Skarlagensrøde, 1-2 cm brede blomster i tette, kuleforma skjermer i juni-august. Skjermene kan bestå av opptil 50 blomster. Blomsten har et kølleformet, håret beger av sammenvokste begerblad og 2-kløyvde kronblad med håret negl. Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Brennende tjæreblomst er en nøysom plante som vokser nesten over alt, men den trives best i relativt mager, veldrenert, sandblandet jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro på vokseplassen i mange år. Den bør skjæres ned etter blomstring. En lett oppbinding kan bli nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Brennende tjæreblomst egner seg i rabatter. Planteavstand: 35 cm. Den er en vakker snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Lychnis er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Brennende tjæreblomst formeres med frø. Den kan også så seg selv.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss