Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Brudeslør

Gypsophila paniculata

Slektsnavnet Gypsophila kommer av gresk gypsos, kritt, gips, og filos, venn. Med andre ord en kalkelskende plante. Artsnavnet paniculata betyr topp, aks. I Sverige heter planten brudslöja, og i England blir den kalt baby’s breath eller chalk plant.

Hjemsted/Opphav Brudeslør er viltvoksende i Øst- og SentraL-Europa. Flere kultivarer finnes.

Bladfellende staude med kraftig pålerot, smale, lansettforma, spisse, blågrønne blad og små, hvite, tallrike blomster i luftige kvaster. God rabattplante, som egner seg til snitt og tørking. Klimasone H5.

  • Gypsophila paniculata

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, bladfellende staude med kraftig pålerot, glatt, opprett stengel med tykke leddknuter og som er sterkt gaffelgreina i toppen. Smale, motsatte, lansettforma, spisse, blågrønne blad med bred grunn. Planten er like bred som høy. Små, hvite blomster i stort antall i sløraktige, sterkt greina, luftige kvaster i juli-august. Blomsten er en 5-tallsblomst med rørforma beger.

Vekstkrav og klimasone

Brudeslør trives best i varm, dyp, godt drenert og kalkrik jord i full sol. Med varm jord menes her moldjord med forholdsvis mye sand. På den annen side regnes brudeslør som en nøysom plante som gror godt på tørr jord. Det første året etter planting bør planten dekkes til med bar eller lignende. Planten bør få stå i ro på samme sted i mange år. Våren er også beste plantetid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Brudeslør er verdifulle planter i rabatter og fjellhager. Stauden kan med fordel brukes sammen med andre flerårige planter, siden den ikke skal omplantes og den kan bli gammel. Planteavstand: 80 cm, siden planten blir like bred som høy. God snittblomst som er brudeslør holdbar i 3-6 dager i rom med vanlig romtemperatur. Brudeslør er dessuten god til tørking. Høstinga tar til når blomstene er fullt utvikla, men før de blir brune. Brudeslør er vanlig å farge.

Allergi- og giftfare

Fra Sverige opplyses det at det finnes enkelte tilfeller av allergisk astma, som er forårsaket av så vel ferskt som tørket materiale av brudeslør. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Arten brudeslør formeres med frø. Dersom vi sår om våren vil vi ha utplantingsklare planter på en sesong. Sortene formeres vegetativt med topp- og basisstiklinger i juli-august. Formering med stiklinger må skje under plast o.l. med høg luftfuktighet.

Noen gode sorter av brudeslør

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Bristol Fairy’ 100 Hvite, fylte. Juli-august. H5
‘Flamingo 100 Rosa, fylte. Juli-august. H5

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss