Duppesoleie ‘Pleniflorus’
Ranunculus aconitifolius ‘Pleniflorus’Synonyme navn er Ranunculus aconitiflorus ‘Flore Pleno’, hvite dupper og sølvknapp. Slektsnavnet Ranunculus kommer av latin rana,frosk og ranunculus, liten frosk. Navnet skulle fortelle at plantene trives i vann. Artsnavnet aconitifolius betyr blad som Aconitum (hjelm). Sortsnavnet ‘Pleniflorus’ betyr fylt blomster. I Sverige kalles planten stormhattsranunkel, mens i England brukes navn som Aconite-Leaf Buttercup og Bachelor’s Buttons.
Bladfellende, greinet staude med saftig grønt bladverk med flikete blad og tettfylte, skinnende hvite blomster i halvskjermer. Hardfør rabatt- og snittstaude. Klimasone H8.
Plantebeskrivelse
40-60 cm høy, bladfellende staude med en greinet stengel og saftig grønt bladverk. Blad med 3-5 dype fliker med dype tenner og lange bladstilker. Tettfylte, skinnende hvite blomster som sitter i en halvskjerm, i juni-juli. Planten er steril og danner følgelig ikke frø. Planten visner raskt ned etter blomstring.
Vekstkrav og klimasone
Duppesoleie er en nøysom staude som trives best i en drenert, dyp, fuktig moldjord i sol og skygge. Blomstringen blir lengre på en mer skyggefull plass. Både planting og deling bør gjøres om våren.
Stauden tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Duppesoleie er en god rabattplante, som også egner seg i villflor. Planteavstand: 40 cm. Planten er også en fin snittblomst. Stauden er vanlig i gamle hager i Norge og den er svært vanlig i Nord-Norge.
Allergi- og giftfare
Duppesoleie er en allergivennlig plante, som trykt kan plantes i våre hager. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Duppesoleie formeres enkelt med deling.