Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Edelnøkleblom

Primula x pruhoniciana

Et synonymt navn er edelprimula-hybrider og Primula juliae-hybrider. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Navnet Pruhoniciana kommer av Pruhonice, som er et sted som ligger i det tidligere Tsjekkoslovakia. Det svenske navnet er krypviva, mens et vanlig engelsk navn er garden carpet primrose.

Hjemsted/Opphav Edelprimula består av en samling av hybrider (krysninger) mellom kaukasusprimula (Primula juliae), som kommer fra Kaukasus og Georgia, og kusympreprimula (Primula vulgaris), som finnes i Europa og Asia.

Bladfellende, tuedannende staude med eggrunde, rynkete blad og blomster i rosa, røde, gule og hvite fargenyanser (etter sort) i toppen av stenglene. God rabatt- og kantplante. Klimasone H6.

  • Edelprimula-hybrid (Primula Pruhoniciana-gruppen)

  • Edelprimula (Primula Pruhoniciana-gruppen)

  • Primula x pruhoniciana

Plantebeskrivelse

10-20 cm høye, bladfellende stauder som danner tette tuer, nesten tepper. Eggrunde, rynkete, glinsende blad med tekkete kanter. Forholdsvis store blomster i rosa, røde, gule og hvite fargenyanser, i toppen av stenglene. Rik blomstring fra april-juni.

Vekstkrav og klimasone

Edelnøkleblom trives i all slags jord med en pH mellom 5,5 og 7, som ikke er for tørr i sol og halvskygge. Deling og omplanting gjøres helst om våren, rett etter blomstring, slik at planten rekker å utvikle en skikkelig bladrosett før vinteren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Edelnøkleblom brukes både i rabatter, ofte som bunndekke og i fjellhager. Den er en vakker kantplante. Planteavstand: 25 cm.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Edelnøkleblom formeres med deling, basisstiklinger eller frø.

Noen utvalgte sorter av edelnøkleblom

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring mnd. Klimasone
Farfar 10 Rødlilla. Mai-juni H6
John Mo 15 Gul. April-juni H6
Lady Ferguson 10 Purpurrød. April-mai. H6
‘Schneewittchen 15 Hvit. April-juni. H6
‘Wanda 15 Rødlig med gult øye. April-juni. H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss