Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ballblom

Trollius europaeus

Slektsnavnet Trollius kommer av Trollblume, et gammelt tysk navn på planten som ble brukt av Conrad Gesner, først i 1542. Artsnavnet europaeus betyr fra Europa. I Sverige kalles planten smõrboll, og i England kalles den common globeflower og European globeflower.

Hjemsted/Opphav Engballblom er opprinnelig fra Europa.

Bladfellende staude med greina, furete stengler, flikete blad og åpne, duftende, oransjegule blomster. God plante for humler og bier. Klimasone H7.

  • Trollius europaeus (Engballblom)

  • Trollius europaeus

  • Trollius europaeus

  • Trollius europaeus

  • Trollius europaeus

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, bladfellende staude med opprett vekst, mørkegrønne blad med 3-7 flikete lapper. Kulerunde, opp til 5 cm brede, livlig gule blomster, med 10 eller flere begerblad. Blomstring i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Engballblom trives best på dyp, humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Men den vokser også bra i annen jord. Planten tåler ikke uttørking.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Utmerket staude til fuktige rabatter og villflor, gjerne ved vann. Planteavstand: 25 cm. Trollius er også en ganske holdbar snittblomst, om den skjæres i knopp. Bekjæring etter blomstring gir nytt bedre bladverk. Planten bør få stå i ro på samme plass uten omplanting i mange år. Dersom vi ønsker å dele den er våren beste tid. Planting kan gjøres vår eller høst. God plante for humler og bier. Den er viltvoksende i Norge til Finnmark.

Allergi- og giftfare

Trollius er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men plantesafta hos artene er sterkt hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Engballblom formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss