Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Engnellik

Dianthus deltoides

Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomster, det vil si egentlig betyr navnet guden Zevs’s blomster. Betydningen av navnet er også toblomstret. Artsnavnet deltoides betyr deltaformet, det vil si triangulær, som formen på den greske bokstaven delta. I Sverige heter planten backnejlika, og det engelske navnet er maiden pink.

Hjemsted/Opphav Engnellik er viltvoksende i Europa og i tempererte deler av Asia. Den vokser vilt også i Norge.

Bladfellende, putedannende staude med mørkegrønne blad og små, røde, rosa eller hvite blomster, etter sort. God plante for en tørr vokseplass. Klimasone H7.

  • Dianthus deltoides 'Brillant' (Engnellik 'Brillant')

Plantebeskrivelse

10 – 20 cm høy, putedannende, staude med spinkelt, mørkegrønt, friskt bladverk. Formrik art. I blomstringsperioden er tuene oversådd med ganske små blomster i røde, rosa eller hvite farger, avhengig av sort. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Engnellik er en nøysom og villig plante som trives best på en solrik vokseplass i tørr, sandrik, godt kalkholdig, mager jord. Slipper den konkurranse fra naboplanter, vokser den raskt. Ingen gjødsling er nødvendig, og planten trenger ingen omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Engnellik er en staude som egner seg i fjellhager, på murer, i tørre rabatter og for forvilling i tynt gras. Siden planten sprer seg villig, må den passes på slik at den ikke erobrer vokseplassen for naboplanter. Planteavstand: 25 cm.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Engnellik kan formeres med frø.

Noen utvalgte sorter av engnellik

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
‘Brillant’ 15-20 Rød. Juni-juli. H7
‘Albus’ 15-20 Hvit. Juni-juli. H7
Leuchtfunk’ 15-20 Karminrød. Juni-juli. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss