Etasjenøkleblom (Etasjeprimula)
Primula bulleyanaEt synonymt navn er kransprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet bulleyana og bullesiana er etter Arthur K. Bulley. I Sverige kalles planten brokig kandelaberviva og i England blir den ofte kalt Candelabra Primrose.
Bladfellende staude med lange, rosettstilte blad og blomster i mange farger, som sitter etasjevis oppetter stengelen. God staude for fuktige steder. Klimasone H5-6.
Plantebeskrivelse
30-50 cm høy, bladfellende staude med rosettstilte, lange, ovale blad, som er uregelmessig sagtannet. Blomstene sitter etasjevis i skjermkranser oppover den kraftige stengelen. Blomster i mange farger, fra laksrosa, oransjerød til fiolett i mange ulike nyanser. i mai-juni. Blomstring i juni-juli.
Vekstkrav og klimasone
Etasjenøkleblom trives best i en næringsrik, drenert, moldrik, jevnt fuktig jord, i halvskygge. Planten tåler ikke stående fuktighet om vinteren.
Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.
Bruksområder
Etasjenøkleblom egner seg godt i fuktige rabatter, for eksempel ved vann, i fjellhagen eller som villflor. Planteavstand: 30-40 cm.
Allergifare
Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Etasjenøkleblom formeres med deling, som bør gjøres like etter blomstring eller med basisstiklinger.