Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjørvalmue

Macleaya cordata

Synonyme navn er storfjørvalmue og Bocconia cordata. Slektsnavnet Macleaya er etter den skotske entomologen Alexander Macleay (1767-1848), som ble guvernør i New-South-Wales i Australia. Artsnavnet cordata = hjerteforma. I Sverige kalles planten vippvallmo, mens i England blir den kalt plume poppy.

Hjemsted/Opphav Macleaya cordata er opprinnelig viltvoksende i Kina og Japan.

2-3 m høy, kraftig, bladfellende staude med underjordiske utløpere, store, 7-lappete, dypflikete blad og små, hvitrosa blomster i pyramidale klaser. Rabatt- og solitærplante. Klimasone H6.

  • Macleaya cordata (Fjørvalmue) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, kraftig, bladfellende, stivt opprett staude med underjordiske utløpere, blådoggete skudd og 7-lappete, 15-20 cm brede, håndnerva, hjerteformete, blågrønne blad med dype innskjæringer og hår, og som har en blåhvit underside. Hele planten inneholder en gul melkesaft. Etter blomstring står det dekorative bladverket igjen helt til frosten kommer.

Små, hvitrosa blomster som sitter i en kraftig, pyramidal klase i juli-august. Blomsten mangler kronblad, men har to gulrosa begerblad og hvite pollenbærere. Frukta er en kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Fjørvalmue er nøysom staude uten spesielle jordkrav bare jorda er veldrenert, men den trives aller best i en næringsrik, sandblandet, kalkholddig, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten bør få stå i ro uten omplanting.

Macleaya cordata tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Fjørvalmue er en god rabattplante og solitærplante, ved vannkanter og lignende steder. Planten bør få litt le så den ikke velter.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking av fjørvalmue, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjørvalmue kan formeres med stiklinger (biter av de underjordiske utløperne), deling av rotutløperne eller med frø. Merk at planen har stor evne til å spre seg.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss