Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gudeblomst

Dodecatheon meadia

Synonyme navn er Dodecatheon angustifolium, Dodecatheon integrifolium, Dodecatheom pauciflorum, Dodecatheom pulchellum ssp. pauciflorum, Dodecatheon meadia var. pauchiflorum og Dodecatheon californicum. Slektsnavnet Dodecatheon er av gresk dodeka, tolv og theos, gud. Artsnavnet meadia er et slektsnavn. I Sverige heter planten tolvgudablomma og i England brukes navnet shooting star.

Hjemsted/Opphav Flekkgudeblomst er viltvoksende i østre deler av USA.

Bladfellende, rosettdannende staude med en trevlerøtter, bladløse stengler og avlange blad. Mørkt rosa eller hvite blomster i skjermer i toppen av stenglene, i juni. Klimasone:H6.

  • Flekkgudeblomst (Dodecatheon meadia)

  • Flekkgudeblomst (Dodecatheon meadia)

  • Flekkgudeblomst (Dodecatheon meadia)

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende, rosettdannende staude med tykke, trevlede røtter og bladløse stengler. Avlange, eggrunde, fint sagtannede blad i rosettene. De mørkt rosa blomstene med hvit grunn, sitter 10-20 sammen i skjermer i toppen av stenglene, i juni. De finnes også sorter med hvite blomster. Blomstene ligner blomstene til Cyclamen (alpefiol).

Vekstkrav og klimasone

Flekkgudeblomst trives best i godt drenert, næringsrik, moldrik og jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten tåler dårlig tørke, særlig før blomstring. Planting visner helt ned etter blomstring.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Flekkgudeblomst er en god rabattplante, sammen med planter som utvikles senere i sesongen. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Askrot inneholder eteriske oljer som finnes særlig rikelig i fruktveggene, Disse eteriske oljene er i sollys sterkt hudirriterende med rødfarging og blemmedannelse som ofte etterlater mørke flekker som sitter i lenge. Den som har vært i nærkontakt med planten, bør beskyttes huden mot sollys like etterpå. Planten bør ikke dyrkes i barnemiljøer.

Formering

Flekkgudeblomst formeres med deling, rotstiklinger og med frø (kun arten).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss