Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fløyelsblad (Fløyelstjæreblom)

Lychnis coronaria

Synonyme navn er fløyelstjæreblom, Agrostemma coronaria og Silene coronaria. Slektsnavnet Lychnis kommer av gresk lychnos, lykt, lampe. Artsnavnet coronaria kommer av corona = krans. I Sverige kalles planten purpurklätt og et vanlig engelsk navn er campion.

Hjemsted/Opphav Lychnis coronaria har sin opprinnelse fra Sørøst-Europa og Vest-Asia til Himalaya.

50-80 cm høy, bladfellende, opprett ofte 2-årig plante med eggforma blad og små, karminrøde blomster i juni-august. Rabattplante. Klimasone H4.

  • Lychnis coronaria (Fløyelsblad) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med greinete stengler, med klister («tjære») på stengelen og sølvgrått bladverk. Planten kan være 2-årig, men den sår seg lett på vokseplassen. Motsatte, ullhårete, eggformete, spisse blad uten stilk, som sitter mer eller mindre i rosetter.

Karminrøde, 2-3 cm brede, langskaftete blomster med få blomster på hver stengel. Blomstring: juni-august. Frukta er en enrommet kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Fløyelsblad er en nøysom plante som vokser nesten over alt, men den trives best i relativt mager, veldrenert, sandblandet jord i sol og halvskygge.

Lychnis coronaria tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Fløyelsblad egner seg i rabatter og den plantes ofte i fjellhager. Planteavstand: 25 cm.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Lychnis er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fløyelstjæreblomst formeres med frø, og den selvsår seg ofte.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss