Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bekkeblom

Caltha palustris

Et synonymt navn er soleihov. Slektsnavnet Caltha kommer eventuelt av gresk kalathos, korg. Artsnavnet palustris, betyr som vokser på myr. Navnet plena og multiplex, betyr fylt, og brukes på sortene med fylte blomster. I Sverige kalles planten kabbleka, mens noen engelske navn er king cup og mars marigold.

Hjemsted/Opphav Arten bekkeblom er viltvoksende i Europa, Nord-Amerika og Asia, og den vokser vilt i Norge. Soleihov eller fylt bekkeblom, er en kultivar (sort) av bekkeblom.

Bladfellende staude med store, hjerteforma, blanke blad og gullgule, enkle blomster i mai. I dag dyrkes mest sorter med fylte blomster. Plante for en fuktig vokseplass. Klimasone H7.

  • Bekkeblom (Caltha palustris)

  • Bekkeblom (Caltha palustris)

  • Bekkeblom (Caltha palustris)

  • Fylt bekkeblom (Caltha palustris 'Flore Pleno')

  • Fylt bekkeblom (Caltha palustris 'Flore Pleno')

  • Fylt bekkeblom (Caltha palustris 'Flore Pleno')

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende staude med store, hjerteformede, glinsende, mørkegrønne blad og gullgule, enkle, 2-4 cm brede blomster i mai. Blomsten mangler kronblad, men har glinsende, farga begerblad. Sort med fylte blomster finnes.

Vekstkrav og klimasone

Bekkeblom trives best i næringsrik, myrjord eller litt tung jord som er jevnt fuktig, på en solåpen plass. Men den vokser også godt på en skyggefull plass.

Planten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Bekkeblom egner seg godt i ved bekker, strender, grunne dammer og fuktige fjellhagerabatter. Planteavstand: 30 cm. Plantes bør dekkes mot streng barfrost.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke funnet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bekkeblom formeres med deling.

Sorter 

Fylt bekkeblom (Caltha palustris ‘Multiplex’ / Caltha palustris ‘Flore Pleno) har mørkegule, fylte blomster

Hvit bekkeblom (Catha palustris var alba) har hvite blomster.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss