Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagenøkleblom

Primula elatior

Synonyme navn er gul hagenøkleblom, småblomstret hageprimula og Primula polyantha, men sistnevnte navn brukes mest på gruppen med Primula elatior-hybrider. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet elatior betyr høyere, store, som kan vise til at blomstene sitter på et høyt skaft. I Sverige kalles planten lundviva, mens et engelsk navn oxlip.

Hjemsted/Opphav Gul hagenøkleblom har sin opprinnelse i Europa og Asia. Den er vill i Skåne, ellers forvilla i Skandinavia.

Lav, bladfellende staude med rynkete blad i rosetter ved bakken og gule blomster i skjermer på forholdsvis lange skaft. God vårplante til villflor og rabatter. Klimasone H7.

  • Gul hageprimula (Primula elatior)

  • Gul hageprimula (Primula elatior)

  • Gul hagenøkleblom (Primula elatior)

  • Gul hagenøkleblom (Primula elatior)

  • Primula elatior (Gul hagenøkleblom)

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, bladfellende staude med knipperøtter, som danner rosetter ved bakken der stengelen vokser opp. Elliptiske, hårete, rynkete blad som er bredest på midten. Lys gule blomster som sitter i en skjerm på toppen av et langt skaft (blomsterstengel), i mai-juni. Blomstene, som er mellom 1,5 og 2,5 cm store, kan sitte 10-15 sammen.

Vekstkrav og klimasone

Hagenøkleblom trives best i næringsrik, humusrik, kalkrik og jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Det er særlig viktig med fuktighet i jorda like etter blomstring. Stauden bør omplantes med 3-4 års mellomrom. Omplanting skal skje så raskt som mulig etter blomstring. Også planting bør skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hagenøkleblom er vakre vårplanter både i rabatter, fjellhager og i villflor. Planteavstand: 25 cm. Brukes også mye til snitt.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer.  Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagenøkleblom kan formeres med frø, basisstiklinger eller med deling. Deling bør skje samtidig med en eventuell omplanting, straks etter blomstring om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss