Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gul lerkespore

Pseudofumaria lutea

Synonyme navn er Corydalis lutea, Fumaria lutea og Capnoides lutea. Slektsnavnet Pseudofumaria, av pseudo = falsk, uekte og Fumaria, er navn på ei planteslekt. Artsnavnet lutea betyr gul (blomstene). I Sverige kalles planten gul nunneört, mens i England blir den kalt the yellow corydalis eller rock fumewort.

Hjemsted/Opphav Gul lerkespore har sin opprinnelse fra områdene rundt Middelhavet og fra nordlige deler av Alpene.

Lav, bladfellende staude med glatte, lyegrønne, sterkt oppdelte blad og sitrongule blomster med en lang spore. Blomstrer hele sommeren. God til underplanting mellom trær og busker, til villflor og til mursprekker. Klimasone H6.

  • Gul lerkespore (Pseudofumaria lutea)

  • Gul lerkespore (Pseudofumaria lutea)

  • Gul lerkespore (Pseudofumaria lutea)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende, greinet staude med glatte, tynne, lyst grågrønne, fjørformete, tre ganger 3-delte blad. Sitrongule blomster med en lang spore (derav det norske navnet), som sitter i korte klaser som ligner små trompeter. Blomstrer hele sommeren. Frukta er en spiss kapsel, som åpner seg og slipper ut de små, svarte frøene. Frøene spres mest med maur.

Vekstkrav og klimasone

Lerkespore er en nøysom plante som trives på de fleste steder, unntatt der det er ekstremt tørt. Den trives best i jevnt fuktig, sandblanda, moldrik jord i både sol og skygge. Planting kan skje både vår og høst.

Planten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Lerkespore er god til villflor og underplanting mellom trær og busker, men også i furer mellom steiner i mur og steinanlegg, så lenge det ikkr blir for tørt. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent.  Men planten, særlig knollene inneholder alkaloider og bedømmes som giftig. Knollene som minner om små poteter kan virke forlokkende på små barn under lek. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gul lerkespore formeres med frø, som må såes helt ferskt eller oppbevares i fuktig sand til det blir sådd ut. Planten sår seg lett, og det er enkelt å flytte de små frøplantene.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss